Türk edebiyatında “Millete Mektuplar” adlı eseri ile roman ve deneme yazarı olarak tanınan Ülkemizin saygın Yazarı ünvanı kazanmış ve “Millete Mektuplar” eseri sayesinde okurlarından tam not almış, gazeteci ve yazar Ufuk Cavlı nın “Kadın gücünü ön plana çıkarmak, kadın farkındalığını yaratmak için 33 Kadın 33 Hayat 33 Başarı Hikayesi alt başlığı ile güçlü ve idealist kadınların yaşamlarına yer veren Proje kapsamında,
Mersin İlinde Belgesel çekimlerinin ilki gerçekleştirilen 33 Kadın,33 Hayat, 33 Başarı Hikayesinin çekimlerinin ikincisi Eylül ayı başlarında Hatay da başladı. Önümüzdeki aylarda devam edecek olan Belgesel; Kıbrıs, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Erzurum, Kars ve İzmir illerimiz de sürdürülecek .
Hatay İlinde gerçekleştirilecek olan Belgesel yaklaşık olarak Kasım ayı sonlarında tamamlanıp GALA tanıtımı sonrasında sonlandırılacaktır. Bu Belgesel in ana temasında
Hatay’ da yaşayan çeşitli meslek gruplarında ki kadınlarımızın yaşam hikayelerinde başarılarında Kadının Gücünün ön plana çıkartılması var.
Ayrıca Hatay’ ın güçlü kadınları Belgeseli Yöresinde yaşayan ,diğer kadınlarımız ve genç kızlarımıza ilham kaynağı olmasının da ayrı bir önemi var.
Bu yazı Dizimizde Hatay ‘ın iş,Sanat,Eğitim,Ziraat,Sağlık ve bir çok alanında isimlerinden bahsettirmeyi başaran ;
Hatay’ın güçlü Kadınları Belgeselinde başta İyi ki varsın Hüsniye Mirioğlu dediğimiz İş İnsanı olmak üzere, diğer Güçlü Kadınları olarak çekimleri yapılacak olan Hatay Belgeselinde ;
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Balıkesir 8. Olağan İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Ülkemize kazandırdığımız eserler, milletimize yaptığımız hizmetler, tarihe bıraktığımız izler önceki 80 yılla mukayese edilemeyecek kadar büyüktür” dedi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurtdereli Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Balıkesir 8. Olağan İl Kongresi’ne katılarak bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılımcıları ve Balıkesir halkını selamlarken, Karesi ilçesindeki mühimmat üretim tesisinde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır diledi.
Patlamanın yaşandığı gün Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın hızla bölgeye geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Olayla ilgili adli ve idari soruşturmalar hemen başlatıldı. Çarşamba günü Adalet, Aile ve Sanayi bakanlarımız şehrimize geldiler. Yaralılarımızı ziyaret ettiler, ailelerimizin acılarını paylaştılar. Dün de kabine üyelerimizden bazıları, milletvekillerimiz, genel başkan yardımcılarımız buradaydı. Biz de kongremizden sonra inşallah bazı kardeşlerimizi ziyaret edeceğiz, kendilerine geçmiş olsun ve taziye dileklerimizi sunacağız. Bugün iki ailemizi ziyaret ettik, onlarla da dertleştik. Acımız büyük, yakınlarını kaybeden ailelerimizin yürek yangınını söndürecek sabır ve tevekkül dışında hiçbir kelime yok. Acıları tarifsiz olsa da ailelerimiz son derece metanetli davranıyorlar. Allah onlardan razı olsun, diyorum. Patlamanın sebeplerini ortaya çıkarmaya yönelik soruşturma çok yönlü ve çok titiz bir şekilde yürütülüyor. Farklı alanlarda uzmanlardan oluşan bilirkişi heyetimiz de incelemelerini yapıyorlar. İlk etapta 10 kişi gözaltına alınmıştır. Tüm bu süreçler sonunda hatası, kusuru veya ihmali olan varsa onlarla ilgili gereken mutlaka yapılacaktır. Bundan yakınını kaybeden hiçbir ailemiz, hiçbir Balıkesirli kardeşim şüphe duymasın.”
“DEVLETİN TÜM KURUMLARIYLA SEFERLER OLDUĞU BİR OLAYI FARKLI YERLERE ÇEKMENİN ADI SİYASET DEĞİL, ACILARI İSTİSMAR ETMEKTİR”
Samimi bir üzüntüsünü de paylaşmak istediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Patlamada can kayıplarının olması sebebiyle sadece Balıkesir sarsılmadı, 85 milyon olarak hepimiz müteessir olduk. Bunlar bizim ortak acılarımız ama bakıyorsunuz henüz cenazeler bile kalkmadan, daha olayın nasıl olduğu dahi bilinmeden ana muhalefet partisinin genel başkanı çıkıyor ve kürsüden son derece talihsiz açıklamalar yapıyor. Devletin tüm kurumlarıyla seferler olduğu bir olayı farklı yerlere çekmenin adı siyaset değil, acıları istismar etmektir. Bu hukuki olarak doğru da değildir, ahlaki ve vicdani hiç değildir. Muhalefet, annelerini patlamada kaybetmiş masum sabilerin acılarını kirli siyasetlerine alet etmeden önce çıksın Beşiktaş Gayrettepe’de ruhsatı sorunlu eğlence merkezinde yanarak can veren 29 işçinin hesabını versin. Bir de bizi vicdan yoksunu bu siyasetlerine çekmeye çalışmasınlar.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasetlerinin asla acıları yarıştırmak ve ayrıştırmak olmadığını, ne adına olursa olsun bugüne kadar böyle gayriahlaki bir yola tevessül etmediklerini, bundan sonra da etmeyeceklerini söyledi.
Balıkesir’de iki gün önce okul servisi ile tırın çarpıştığı kazaya değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Trafik kazasında yaralanan evlatlarımıza da Allah’tan acil şifalar diliyorum, taburcu olan öğrencilerimize ise ‘geçmiş olsun’ temennilerimi iletiyorum. Rabb’im, ülkemizi, milletimizi ve Balıkesir’imizi görünür, görünmez her türlü kazadan, beladan, afetten muhafaza eylesin” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden AK Parti Balıkesir İl Gençlik Kolları Başkanı Hüseyin Murat Uysal’ın iki gün sonra vefatının birinci yıl dönümü olduğunu anımsatarak, merhumu rahmetle yad etti.
Partisinin 8. Olağan İl Kongresi’nin şehirle birlikte Türkiye, millet ve demokrasi için hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuruluşundan bugüne kadar AK Parti Balıkesir teşkilatlarında vazife yapanlara şükranlarını sundu, vefat edenlere de Allah’tan rahmet niyaz etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün nöbeti devreden arkadaşlarına partisi adına teşekkür ederek, Balıkesir’de hizmet bayrağını devralan kardeşlerine de yüce Mevla’dan muvaffakiyetler temennisinde bulundu.
“GEZİ OLAYLARINDAN, 15 TEMMUZ İHANETİNE KADAR SAYISIZ AĞIR SINAMALARLA YÜZLEŞTİK”
Cumhuriyetin 102’nci yılını kucaklamaya hazırlandıkları yeni yıla girileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhuriyetimizin 102 yıllık tarihinin son 22 yılında milletimize hizmet etme şerefi hamdolsun AK Parti’ye, karşımdaki bu kadroya nasip oldu. Bu dönemde ülkemize kazandırdığımız eserler, milletimize yaptığımız hizmetler, tarihe bıraktığımız izler, önceki 80 yılla mukayese edilemeyecek kadar büyüktür. Tek parti faşizminin ardından gelen çok partili siyasi hayatımıza damga vuran darbe, siyasi istikrarsızlık, sosyal gerilim, ekonomik kriz felaketleri, özellikle hafızalarımızda tüm canlılığıyla durmaktadır. Rahmetli Adnan Menderes ve Turgut Özal’ın başlattığı kalkınma ve demokratikleşme hamlelerinin karanlık mahfillerde yazılan senaryolarla nasıl akamete uğratıldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. AK Parti hükûmetleri döneminde biz de benzer çelmelere, benzer oyunlara, benzer tehditlere maruz kaldık. Gezi olaylarından 17-25 Aralık emniyet-yargı darbe girişimine, 15 Temmuz ihanetinden kanlı terör eylemlerine, ekonomimizi çökertmeyi amaçlayan manipülasyonlara varıncaya kadar sayısız ağır sınamalarla yüzleştik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki dönemlerden farklı olarak milletten aldıkları güçlü destekle tüm bu sinsi operasyonları birer birer bozmayı başardıkları vurgulayarak, “Bürokratik oligarşiden bölücü terör örgütüne, FETÖ’cü alçaklardan emperyalistlerin içimize yerleştirdiği uzaktan kumandalı aygıtlarına kadar nice husumet odağının hevesini kursağında bıraktık. Bu süreçte elbette biz de yara aldık, ciddi zorluklarla karşılaştık. Rabb’imizin verdiği nimetlere nasıl hamdediyorsak, maruz kaldığımız çetin imtihanlara da sabrettik. Allah’ın bize bahşettiği kader çizgisi karşısında hiçbir tuzağın, ihanetin, saldırının, kumpasın netice vermediğini hep beraber yaşayarak gördük, görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“HAYASIZ AKIMLARIN TAMAMINA GÖĞÜS GERDİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gençler, ne diyor atalarımız, ‘Sen doğru dur eğri belasını bulur’. Biz de işte bu hakikati hayatımızda defalarca tecrübe ettik. Bugün yine kimine şükredeceğimiz, kimine sabredeceğimiz imtihanların içinden geçiyoruz” diye konuştu.
Suriye’de 13 yıldır süren insani kriz ve 61 yıllık Baas zulmünün, Suriye halkının geçen haftalarda başlatıp kısa sürede zafere ulaştırdığı devrimle sona erdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’deki insani kriz süresince Türkiye’de misafir ettikleri 3,6 milyon ile sınırların ötesinde güvenliklerini sağladıkları ilave 4 milyon kişinin olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yüzden pek çok vicdansız, insafsız, ahlaksız saldırıya uğradık. Her türlü kışkırtmayı, provokasyonu denediler. 14-28 Mayıs seçimlerinde bu mazlumları hedef göstererek güya seçim kazanmaya çalışan Hitler özentisi muhterisler bile çıktı. Türkiye’yi kaosa ve kardeş kavgasına sürüklemeyi amaçlayan bu hayasız akımların tamamına göğüs gerdik” ifadelerini kullandı.
Milletin de sandıkta ırkçı, faşist nefrete geçit vermediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Mülteci ve insanlık düşmanı bu zavallı zihniyetin siyasi belasını ise ‘baba-oğul gibiyiz’ diyerek, kefil olduğu en yakınındaki isimler verdi. ‘Baba-oğul gibiyiz’ diyenler şimdi ne oldu, Ankara’daki ofisinde ne kapısını çalan var ne hâlini, hatırını soran var ne de ülke gündemine dair fikirlerini merak eden var. Bir köşeye atıldı ve unutuldu. Sosyal medya üzerinden sürekli bize sataşarak, bize hakaret ederek, laf yetiştirerek, kendilerini hatırlatmaya çalışıyorlar ama ne yapsalar boş ne yapsalar beyhude, tarihin tozlu raflarında silinip gidilmekten kurtulamayacaklar. Bay Kemal hiç kusura bakmasın, dostları tarafından atıldığı o kuyudan kendisini biz bile kurtaramayız. Sırtına yediği paslı hançeri biz bile çıkaramayız. Her biri zorluklarla geçen 13 yıl boyunca kardeşlik hukukumuzu koruduk, mazlumlara kol kanat gerdik. Haklı çıkan yine biz olduk. Yani dik durduk, doğru yerde durduk, insanlık sınavını yüz akıyla verdik. Fikri ve zikri eğri olanlar müstahakkını buldular.”
“ELLERİNDEN GELSE GRUP KÜRSÜSÜNDE ZALİM ESED’E MERSİYE YAKACAKLAR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye halkının yönetimi ele almasıyla birlikte, isteyenlerin vatanlarına geri dönüş yolu açıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Ama bakıyorsunuz dün evimizi ve ekmeğimizi paylaştığımız Suriyeli muhacirlerin varlığını olumsuz propaganda aracı dolarak kullananlar, bugün onların ülkelerine dönecek olmasından rahatsızlar. Niye? Çünkü ellerindeki istismar malzemesi gidecek. Ülkenin ve milletin geleceği için söyleyecek tek bir sözleri, ortaya koyacak tek bir projeleri olmayanlar, bu malzemeyi kaybedince varlık sebeplerinin ortadan kalkacağını biliyorlar. Bu siyasetçi esnafı tarihlerinin hiçbir döneminde memleketin, milletin, devletlerin yanında yer almamış, daha doğrusu bunu hiç istememiştir. Bugün de bölgedeki gelişmeleri Türkiye merkezli olarak ne yazık ki okuyamıyorlar. 61 yıllık zulmün 13 yıllık iç savaşın ardından Baas rejimi düştü. Ama bakıyorsunuz yasını sadece Türkiye’de, ana muhalefet partisi tutuyor. Ellerinden gelse grup kürsüsünde zalim Esed’e mersiye yakacaklar. Ülke ve milletin hayrına sonuçları olabilecek hiçbir gelişmeye Türkiye için kurulmuş olumlu tek bir cümleye bile tahammülleri yok.”
“BUNLARIN HEPSİNİ DE BİR KENARA BIRAKIP KENDİ İŞİMİZE BAKIYORUZ”
Türkiye’nin bölgesindeki sorunların çözümünde anahtar ülke olduğunu tüm dünyanın bildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama bu gerçeği Amerika’nın seçilmiş başkanı söyleyince CHP Genel Başkanı ve yönetimini adeta afakanlar basıyor. Sorsan bağımsızlıkçılar, hürriyetperverler, peki düne kadar Amerika’dan Avrupa’sına kapı kapı dolaşan, Türkiye’de uzman yokmuş gibi Amerika’dan ekonomist ithal eden, Avrupa’dan ‘aferin’ alacağız diyerek savunma sanayimize saldıran siz ve ittifak ortaklarınız değil miydi? Türk siyasetini böyle aciz bir muhalefet yapısına mahkûm edenler tarih ve millet önünde mutlaka hesap vereceklerdir. Biz bunların hepsini de bir kenara bırakıp kendi işimize bakıyoruz. Milletimizin bizden istediğinin de bu olduğuna inanıyoruz. AK Parti olarak bize düşen, demokrasilerde muhalefetin vazifesi olan murakabe etme, alternatif üretme, toplumun hissiyatını kavrama görevini de hakkıyla yerine getirmektir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, murakabelerini kabinede, Meclis’te ve mahalli idarelerde yerine getirecek mekanizmaları işletmeye özen gösterdiklerini, bu amaçla kadrolarını sürekli yenileyip, genişlettiklerini aktardı.
“PROGRAMDA, PROJEDE ESER VE HİZMETTE KENDİ KENDİMİZLE YARIŞIYORUZ”
İl kongrelerinin ardından yapacakları büyük kongreye bu bakımdan büyük önem verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kongremizi, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun bir parçası olan partimizdeki değişim sürecinin önemli bir dönüm noktası hâline getirmek itiyoruz. Alternatif üretme konusunda vizyonda, programda, projede eser ve hizmette kendi kendimizle yarışıyoruz. Siyasette bile çıtayı yükselterek rekabet şartlarını zorlaştırdık. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemine geçmemiz bunun en somut ve çarpıcı örneğidir. Her vesileyle ve her seviyede milletimizle sürekli hemhal olarak insanımızın şikayetlerine ve beklentilerine kulak veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları ve yapacakları her işin gayesinin, ülkeye daha çok eser kazandırmak, millete daha çok hizmet götürmek, büyüyen ve güçlenen Türkiye’yi dünyada en üst seviyeye çıkarmak olduğunu söyledi.
AK Parti’nin 23 yıllık siyasi hayatının her biri diğerinden daha büyük başarılarla geçtiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her ne kadar son mahalli seçimlerde Balıkesirimizin de aralarında yer aldığı kimi şehirlerimizde arzu ettiğimiz sonuçları alamasak da bunu bir yol kazası olarak kabul ediyoruz. Allah’ın izni, sizlerin gayreti, milletimizin desteğiyle inşallah partimiz ve ittifakımız daha uzun yıllar süresince hem Cumhurbaşkanlığında hem Meclis’te hem de belediyelerde iktidar olmayı sürdürecektir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye için, Türk milleti için, bölgesindeki kardeşleri başta olmak üzere umudunu ve kalbini bu ülkeye yönlendirmiş herkes için hayali, vizyonu, programı, projesi, inancı ve iradesi olan tek siyasi ittifakın kendileri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Güya bizi beğenmediği için kapıyı çarpıp gidenlerin, kısa sürede nasıl bir hayal kırıklığına uğradıklarını hep birlikte görüyoruz. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak biz Türkiye’nin hem bugünü, Allah’ın izniyle hem de yarınıyız. Ve bu çatı, kalbi bu ülkenin ve milletin iyiliği, güzelliği, huzuru, refahı için atan herkesi altında toplayacak genişliktedir. İdeallerimize inanan, davamıza inanan, değerlerimize inanan hiç kimseye sırtımızı dönmeyiz. Türkiye Yüzyılı hayalimizi samimiyetle paylaşan herkesin bu çatı altında toplanmasına, mücadelemize omuz vermesine elbette ‘hayır’ demeyiz. 85 milyonun fertleri arasında iç cephemizi sağlamlaştırırken, siyasette kutuplaşma ve ayrışmanın artması zaten doğru da değildir. Egoları cüsselerinden büyük, kibir abidelerinin ülkenin kazanımlarını heba etmesinin önüne geçmek için saflarımızı aynen burada olduğu gibi mutlaka sıklaştırmalıyız.”
“GÜNEY SINIRLARIMIZIN ÖTESİNDE GÜVENLİĞİ SAĞLAYIP, TEHDİTLERİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yüzyılı hedeflerine işaret ederek, şöyle konuştu: “İnşallah 2025’ten itibaren terör meselesi başta olmak üzere, millî birlik ve beraberliğimizi tehdit eden akut sorunlardan kurtularak, güney sınırlarımızın ötesinde güvenliği ve istikrarı sağlayıp, oralardan kaynaklanan tehditleri de ortadan kaldırarak, kuzeyimizdeki savaşın sona ermesine katkıda bulunarak, ekonomik programımızı başarıya ulaştırarak, savunma sanayi, yüksek teknoloji, yapay zeka, dışa bağımlılığımızı bitirecek enerji kaynakları gibi alanlarda atılımlar yaparak velhasıl her alanda ülkemizi Türkiye Yüzyılı hedeflerimize yaklaştırarak değerlendirmekte kararlıyız.”
Muhalefeti eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz böylesine ulvi bir heyecanla işimizi yaparken, memlekete yaptıkları herhangi bir hayırlı hizmetleri olmayan muhalefet ise milletimizi umutsuzluk bataklığına sürüklemenin peşinde koşuyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin ve aynı ajandaya sahip medya mecralarının millete sürekli karamsarlık pompalamalarının gerisindeki niyeti iyi bildiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumları çökertmenin, bireyleri hayata küstürmenin, insanları birbirine düşman etmenin yolu, onları gerçek dünyadan kopartıp sahte bir evrene hapsetmekten geçiyor. Halbuki bizim inancımızda umutsuzluk küfürle eş değer görülmüştür. Umutlu olmak için yeteri kadar sebebimiz, yeteri kadar malzememiz, yeteri kadar birikimimiz var. Sadece vatandaşlarımızdan biraz daha sabır, biraz daha metanet, biraz daha gayret istiyoruz. Bize destek veren, bize dua eden her bir vatandaşımıza teşekkür ediyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek gayelerinin millete aşkla hizmet etmek olduğunu vurguladı. Son 22 yılda Balıkesir’e yapılan yatırımlara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Adalette 4 milyar lira, eğitimde 25 milyar lira, gençlik ve sporda 6,5 milyar lira, sosyal yardımlarda 53 milyar lira, sağlıkta 10 milyar lira, çevre ve şehircilikte 77,5 milyar lira, ayrıca 9,5 milyar lira tutarındaki yatırımlarımıza da devam ediyoruz, ulaştırmada 125 milyar lira, tarım ve ormanda 77 milyar lira, sanayi ve teknolojide 25 milyar lira yatırım, bunun yanında 8 milyar lira gerçekleştirilen yatırımlara sağlanan destek, enerjide 172 milyar lira, kültür ve turizmde 2 milyar lira, çalışma ve sosyal güvenlikte teşviklerle birlikte 10 milyar liralık eser, hizmet ve proje kazandırdık.”
“TÜRKİYE’NİN EN UZUN OTOYOLU OLAN İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU KAPSAMINDA İNŞA ETTİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir’e, ikinci devlet üniversitesi olarak Bandırma 17 Eylül Üniversitesini kurduklarını söyledi.
İlde, 1100 yataklı Atatürk Şehir Hastanesi başta olmak üzere toplamda 2 bin 632 yataklı 35 hastaneyle 82 sağlık tesisi yaptıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “400 yataklı merkez devlet hastanesi ve 300 yataklı Edremit Devlet Hastanesi başta olmak üzere 21 sağlık tesisinin inşası, 20 sağlık tesisimizin ise plan, proje ve ihale çalışmaları sürüyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevre ve şehircilikte Balıkesir’e 10 millet bahçesi kazandırdıklarını, bunların 7’sini tamamladıklarını kaydederek, “Sındırgı ve Bigadiç, 1701 dönüm Recep Tayyip Erdoğan millet bahçelerinin yapımına devam ediyoruz” diye konuştu.
Marmara Avşa Millet Bahçesi’nin ise yer seçimi çalışmalarının devam ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ulaştırmada Balıkesir’imizi Bursa’ya, Yalova’ya, Osmangazi Köprüsü’yle bütün Marmara’ya, Çanakkale üzerinden 1915 Çanakkale Köprüsü’yle Trakya ve sınır kapılarımıza, Manisa üzerinden İzmir’e, Denizli’ye ve devamında Antalya’ya kadar bölünmüş yollarla bağladık. Balıkesir’de hiç otoyol yoktu. Türkiye’nin en uzun otoyolu olan İstanbul-İzmir Otoyolu kapsamında inşa ettik. Bugün itibariyle 19 karayolu projemizde çalışmalarımız devam ediyor.”
Koca Seyit Havalimanı’nın yolcu kapasitesini 3 milyona çıkardıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Almanya uçuşlarının yanı sıra haftanın 5 günü İstanbul Havalimanı’na, 4 günü de Sabiha Gökçen Havalimanı’na karşılıklı tarifeli seferler yapılıyor. 200 yat kapasiteli Balıkesir Avşa Adası Türkeli Yat Limanı projesini de hayata geçirmek için çalışmalarımız sürüyor” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir’e 31 baraj ile 25 gölet inşa ettiklerini belirterek, 3 baraj, 2 gölet, 8 sulama tesisi inşaatına da devam ettiklerini söyledi.
Manyas Sağ Sahil Sulama inşaatının Mayıs 2025’te tamamlanmış olacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Manyas Sol Sahil Sulama inşaatında ise çalışmaların devam ettiğini, 2026 yılı sonunda tamamlayacaklarını belirtti.
“HİZMET SİYASETİNDE EN KÜÇÜK TAVİZ VERMEDEN İNŞALLAH YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 2 milyar lira yatırım bedeline sahip, toplam depolama alanı 42 milyon metreküp olan Kepsut Barajı’nın yapımına devam ettiklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Barajın sulama tesisini de tamamlayınca 25 bin 60 dekar tarım arazisi sulanacak. Daha burada saymaya kalksak saatler alacak yatırım, proje, hizmet ve eseri sizlerin istifadesine sunduk. Rabbim ömür verdikçe çok daha fazlasını yapacağız. Birlikten, beraberlikten ayrılmadan, hizmet siyasetinde en küçük taviz vermeden inşallah yolumuza devam edeceğiz. AK Parti Balıkesir İl Kongremizin bu anlamda hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bir kez daha bugüne kadar Balıkesir’de AK Parti’ye ve davamıza emek vermiş kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Yeni yönetime başarılar diliyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Balıkesir 8. Olağan İl Kongresi öncesinde Balıkesir’in merkez Karesi ilçesindeki mühimmat fabrikasında meydana gelen patlama ve çökme nedeniyle hayatını kaybeden Muhammet Ergin, Enes Kırmızı ile Özlem Özçakır’ın ailelerine ziyarette bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti kongresinin ardından, Pamukçu mevkinde meydana gelen ve 26 kişinin yaralandığı servis kazası sonrası Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’nde tedavi edilen çocukları ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Her alanda olduğu gibi, kültür ve sanatta da kimsenin dünya görüşüne, yaşam tarzına, siyasi tutumuna bakmıyor; bu ülkeye, bu millete, bu topraklara aidiyet duyan herkesi baş tacı etmeye özen gösteriyoruz. Taklit ve takip eden değil, ilhamını kendi kültüründen, toplumundan, geçmişinden ve köklerinden alan her sanatçı bizim başımızın tacıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına Türkiye’de ve yurt dışında icra ettikleri çalışmalarla kültür ve sanat dünyasına yepyeni ufuklar açan tüm sanatçılara selamlarını, saygılarını göndererek başladı.
Ödüle layık görülen sanatçıları, fikir ve edebiyat erbabını, ustaları ve onların temsilcilerini tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, eserleriyle asırları aşıp gelen, medeniyet nehrinin kültür ve sanat kollarını besleyen ödül sahiplerine bundan sonraki çalışmalarında Mevla’dan başarılar diledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kılı kırk yaran, titiz ve kapsamlı bir değerlendirme süreci ile ödül sahiplerini belirleyen seçici kurul üyelerine de şükranlarını sunarak, “Bu yıl edebiyattan kütüphaneciliğe, müzikten tiyatroya, bilim-kültürden sinema ve zanaatlara uzanan sekiz ayrı dalda ödül takdim ediyoruz” ifadesini kullandı.
BİLİM-KÜLTÜR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİ PROF. DR. GÖNÜL TEKİN VE PROF. DR. GÜNAY KUT
Profesör Doktor Gönül Tekin ve Profesör Doktor Günay Kut’a Bilim-Kültür Ödülleri’nin tebliğ edildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Dünyanın önde gelen Türkologlarından Gönül Tekin Hocamız, kitap ve makaleleriyle, araştırmalarıyla, konferanslarıyla eski Türk Edebiyatı’na ışık tutan önemli çalışmalara imza attı. Harvard Üniversitesi’nde Osmanlı Türkçesi, Özbekçe ve Çağatayca dersleri veren Profesör Doktor Gönül Tekin, uzun yıllar editörlüğünü yaptığı Türklük Bilgisi Araştırmaları Dergisi’yle Batı’da Türkçe yayın merkezli Türkoloji çalışmalarının da önünü açtı.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tekin’in, Harvard Üniversitesi bünyesindeki Osmanlı Türkçesi yaz okulunun Cunda’da açılmasında önemli bir pay sahibi olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: “Hocamız, Mevlana, Yunus Emre, Ali Şir Nevai, Evliya Çelebi ve Ahmed-i Dai gibi nice abide ismin eserlerini disiplinler arası bir bakışla ele aldı. Profesör Doktor Günay Kut ise yine Türkoloji ve eski Türk Edebiyatı alanında uluslararası düzeyde tanınan saygın bir hocamız. Merhum Halil İnalcık’ın seçkin talebelerinden olan Profesör Doktor Günay Kut, Boğaziçi Üniversitesi’nde Türkoloji Bölümü’nü, Oxford Üniversitesi’nde ise Atatürk Enstitüsü’nü kurarak Türk kültürüne önemli hizmetlerde bulundu. Bilhassa biyografi ve yazma eserler alanında Türkoloji müktesebatına önemli katkılar sunan Günay Kut, Türk Dili’nin ve Türk Edebiyatı’nın uluslararası ölçekte tanınması için kritik bir rol oynadı. Bilim-Kültür Ödülü sahibi her iki hocamızı da tebrik ediyor, bugüne kadar yaptıkları kıymetli çalışmalarından ötürü kendilerine teşekkür ediyorum.”
EDEBİYAT ÖDÜLÜ SAHİBİ FATMA KARABIYIK BARBAROSOĞLU
Edebiyat Ödülü’nün bu yıl Fatma Karabıyık Barbarosoğlu’na tebliğ edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yazı hayatına çok erken bir çağda, 18 yaşında adım atan Fatma Barbarosoğlu, hikâye, roman, deneme, makale, mülakat ve köşe yazılarıyla Türk Edebiyatı’nda yer edinen isimlerden biri oldu. Eserlerinde modernizm-gelenek ilişkisini, yabancılaşmayı bilhassa kadınların toplumdaki yerini, karşılaştıkları sorunları, sevgiyi, dostluğu ve diğerkâmlığı sosyolojik bir bakışla etkileyici bir üslupla ele aldı. ‘Benim ağacım, benim tohumum kelimelerdir’ diyen Sayın Fatma Barbarosoğlu’nu da tebrik ediyor, yazı ve fikir hayatında başarılarının devamını diliyorum” dedi.
MÜZİK ÖDÜLÜ SAHİBİ AHMET ÖZHAN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılki Müzik Ödülü’nün sahibinin Ahmet Özhan olduğunu anımsatarak, sanat hayatında 57 yılı geride bırakan Özhan’ın hem kişiliği hem de bilgi ve tecrübesiyle Klasik Türk Müziği’ne önemli eserler kazandırdığını söyledi.
Özhan’ın, beste, yorum, icra ve araştırmalarıyla Türk Sanat ve Tasavvuf Müziği’ne eşsiz katkılarda bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçmişle gelecek arasında sağlam köprüler kurdu. Buhurizade Itri Efendi’den Hamamizade Dede Efendi’ye, Sultan 1. Ahmet Han’dan Alvarlı Efe Hazretlerine nice zevat-ı kiramın güftelerini, bestelerini, nutku şeriflerini bugüne taşıdı. Örnek bir sanatçı, emsal bir şahsiyet nasıl olur herkese gösteren Ahmet Özhan’ı kutluyor, sanat ve tasavvuf musikimize yaptığı değerli hizmetler için kendisine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
TİYATRO DALINDA ÖDÜL SAHİBİ TURAN OFLAZOĞLU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tiyatro dalındaki ödülün bu yıl Turan Oflazoğlu’na takdim edildiğini söyleyerek, “Evrensel temaları yerel ve kadim değerlerle işleyen bugünün manzarasını, tarihî olay ve şahsiyetlerimizle mezceden Turan Oflazoğlu, geniş perspektifi ve engin birikimiyle temayüz etmiştir. Türk Edebiyatına damga vuran tiyatro oyunlarını şiirleriyle, denemeleriyle, senaryo ve çevreleriyle besleyen Turan Oflazoğlu, kültür ve sanat dünyamızda muhkem bir yer edinen, güçlü yazarlarımızdan biri olmuştur. Bir eserinde, ‘Dünyanın açtığı en güzel çiçek olabilecekken dünyanın bağrını oyan bir yara olmakta insan.’ diyerek günümüz insanına ayna tutan Sayın Oflazoğlu’nu tebrik ediyor, kendisine sağlıklı ve bereketli ömürler temenni ediyorum” diye konuştu.
KÜTÜPHANECİLİK ÖDÜLÜ SAHİBİ RAMAZAN MİNDER
Kütüphanelerin milletlerin asırlara sâri hafızalarının yaşadığı, yaşatıldığı, muhafaza altına alındığı ilim ve kültür mahfilleri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu mekânları nefes alan bir yapıya kavuşturmak, ilim erbabı ve araştırmacılar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin istifadesine sunmak, millî ve manevi kimliğimizin devamı için vazgeçilmezdir. 25 yılını Atatürk Kitaplığı’na vakfeden, şimdilerde Sultan Abdülhamit Han’ın kurduğu Türkiye’nin ilk devlet kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin müdürlük vazifesini yürüten Ramazan Minder’e kütüphanecilik ödülümüzü tevdi ediyoruz. Demokrasi tarihimizin utanç vesikalarından biri olan 28 Şubat sürecinde, Sultan Abdülhamit Han’ın Yıldız Sarayı’ndaki kütüphanesine ait 4 bin 500 kitap kendi tarihlerine düşman olanlar tarafından maalesef çöpe atılmıştı.
İçinde nadir eserlerinde yer aldığı bu kitapların tamamını Atatürk Kitaplığı’na kazandıran Ramazan Minder, Medine müdafi Fahrettin Paşa, Hamidiye kahramanı Rauf Orbay ve daha nice tarihî şahsiyetin şahsi arşivlerini satın alıp Atatürk Kitaplığına taşıdı. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ndeki yazma ve matbu eserlerin bakımı ve restorasyonu için fedakârca çalışan Sayın Minder, dijitalleştirme ve kataloglama faaliyetleriyle sosyal mekân düzenlemeleriyle kütüphanelerimizin modernize edilmesinde öncü bir rol oynamıştır. Kütüphanecilik koleksiyonumuzun bugünkü seviyesine ulaşmasında büyük emek sahibi olan Ramazan Minder’i kutluyor, tarihî ve kültür mirasımıza sahip çıktığı için kendisine şükranlarımı sunuyorum.”
ZANAATKÂR ÖDÜLÜ SAHİBİ SALİH BALAKBABALAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılki Zanaatkâr Ödülü’nün Salih Balakbabalar’a takdim edildiğini, hat, tezyinat, ahşap oyma ve sedef işçiliği gibi geleneksel sanatları kendi üslubuyla harmanlayıp, özgün ve modern bir çizgiye taşıyan Salih Hocanın birçok eserinin yurt içi ve yurt dışındaki müze, koleksiyonlarda sergilendiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Altın, gümüş, sedef, ahşap, Fildişi ve pirinç gibi malzemelerle hat sanatı ve Türk tezyinatının en nadide eserlerini hayat veren kıymetli sedefkârımızı yürekten tebrik ediyor, geleneksel sanatlarımıza yaptığı eşsiz katkılar için kendisine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
VEFA ÖDÜLÜ SAHİBİ HALİT REFİĞ
Bu yılki Vefa Ödülü’nün sahibinin Türk sinemasının usta ismi Halit Refiğ olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1958’den ebediyete irtihal ettiği 2009’a kadar sinema çalışmalarını sürdüren Halit Refiğ’in yarım asırlık sanat hayatında danışman, senarist, yapımcı ve yönetmen olarak Türk sinemasına kıymetli eserler kazandırdığını söyledi.
Halit Refiğ’in öncüsü olduğu ulusal sinema hareketiyle Türk sinemasının yerli ve millî değerler üzerine bina edilmesinde ses getiren, adeta çığır açan işlere imza attığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, batıyı esas alan sinema anlayışını yalnızca filmleriyle değil kitaplarıyla da eleştiren Halit Refiğ’in Türk sinemasının merkezine Türkiye’nin tarihinin, öz değerlerinin yerleştirilmesi gerektiğini savunduğu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Halk kültürümüzü, tarihî birikimimizi ve bizi biz yapan hasletleri, ustalıklı ve gerçekçi bir şekilde beyaz perdeye taşımıştır. ‘Ben Halit Refiğ, Türkiye ve Türk halkı üzerine bugün ne biliyorsam mesleğim ve Türk sinemasına ilgim sayesinde öğrendim. Türkiye’de halktan gelen ve halka dönecek olan ilk gerçek halk sanatının öncülerinden biri olmaktan heyecan ve gurur duyuyorum.’ Kendisini bu sözlerle tanımlayan Halit Refiğ’e Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Vefa Ödülü ile kendisine olan minnet borcumuzu inşallah ifa etmişizdir diye ümit ve temenni ediyorum. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü kazanan sanatçılarımızı, hocalarımızı, zanaat erbabımızı bir kez daha tebrik ediyor, her birine şahsım ve milletim adına şükranlarımızı ifade ediyorum. Geçmişte bu ödüllere layık görülen ve bugün aramızda olmayan kültür ve sanat insanlarımızı da bu vesileyle minnetle yâd ediyorum”
“Kalıcı olan yarınlara akıl, ruh, moral ve köklerden mesaj ileten sadece ve sadece kültür sanat eserleridir. Atalarımız şu veciz cümleyi, ilim, fikir ve sanat dünyamıza adeta hediye etmiştir, ‘Kem alatla kemalat olmaz'” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasette, iş hayatında, eğitimde, aile ve sosyal yaşantısında rehber edilmesi gereken bu sözün kültür ve sanat faaliyetlerinde kılavuz olarak belirlemenin önem arz ettiğini söyledi.
“VASAT MALZEMEDEN KALİTELİ İŞ ÇIKMAZ”
Vasat malzemeden kaliteli işin asla çıkmayacağını, Türkiye’nin bu açıdan nasipli bir millet olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yalnızca ülkemizin değil gönül coğrafyamızın her bir köşesi Türk ve İslam medeniyetinden neşet eden, kültür hazinesiyle mümtaz eserlerle, önder şahsiyetlerle dolu. Müzikte, mimaride, edebiyatta, bilim, kültür ve sanatın pek çok branşında asırlar boyunca ortaya koyduğumuz eserlerle, bünyemizden çıkardığımız ilim ve kültür insanlarıyla güçlü bir medeniyetin devamıyız. Bugünkü gençlerimizin asla unutmaması gereken hususlardan biri de işte bu medeniyetin daha üç asır öncesine kadar ilim ve sanatta diğer milletlere ilham veren örnek işlere imza atmış olmasıdır” diye konuştu.
Bilim ve kültürel erbaplarının çalışmalarıyla bu mirası ihya etmenin, zenginleştirmenin ve geleceği çok güçlü bir şekilde kucaklamak zorunda olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu noktada herkese önemli vazifeler düştüğünü belirtti.
İçine sirayet ettiği her bünyeyi tek tipleştiren neoliberal kültür akımlarının ve dijitalleşmenin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini arttırdığını gördüklerini anlatan Erdoğan, bunun için tarihten süzülüp gelenekli sanatları muhafaza etmeli, ilmi ve kültürel çalışmaları günün sunduğu imkânlarla çok daha ileri noktalara taşımak gerektiğini ifade etti.
“GEÇMİŞTEN ALDIĞIMIZ IŞIKLA GELECEĞE BAKIYORUZ”
“Marifet iltifata tabidir” düsturuyla düzenledikleri Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerini bu amaç doğrultusunda geçmişten aldıkları ışıkla geleceği aydınlatmak üzere icra ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Her alanda olduğu gibi kültür ve sanatta da kimsenin dünya görüşüne, yaşam tarzına, siyasi tutumuna bakmıyor, bu ülkeye, bu millete, bu topraklara aidiyet duyan herkesi baş tacı etmeye özen gösteriyoruz. Taklit ve takip eden değil, ilhamını kendi kültüründen, toplumundan, geçmişinden ve köklerinden alan her sanatçı bizim başımızı tacıdır. Devraldığımız mirası zenginleştirmek için ömrünü vakfeden her sanatçı, ilim ve düşünce insanı bizim gönlümüzde ayrı bir yere sahiptir. Kim olursa olsun sanatını aşkla icra eden, bu milletin derdiyle dertlenen, bu millete tepeden bakmayan herkese devlet olarak elimizden gelen desteği sağlıyoruz. Sanatçılarımız, hani ‘büyük adam’ derler ya bizim nazarımızda işte o büyük insandır.
Merhum Nurettin Topçu büyük adamı tanımlarken şöyle demişti, ‘Büyük adam eserleriyle hayatını birleştiren adamdır. Biz onda şu vasıfları arıyoruz, önce bütün ömründe, aynı kanaatin, aynı imanın sahibi olan adamlardır. Devirlere, zaruretlere, cemiyetlere göre değişmez. Muhitine uymaz, muhiti kendine uydurur, uydurmazsa çarpışır. Cemiyetten daha kuvvetlidir, cemiyeti sürükleyicidir.’ Topluma mihmandarlık yapan siz kıymetli kültür, sanat, ilim insanlarımıza inşallah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek olmaya devam edeceğiz.”
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.